Sunds IF historie
Sunds Idrætsforening blev stiftet ved en generalforsamling 17. oktober 1941 ved en sammenlægning af Sunds Boldklub, stiftet i 1919, og boldklubben Thorup.
Klubdragten blev præget af besættelsen og 2. Verdenskrig og blev - med stor symbolværdi og fædrelandskærlige overtoner - de nationale farver fra Dannebrog - rødt og hvidt - ligesom landsholdet.
Den første formand blev barber Lars Åge Lauridsen. Kontingentet blev 1 krone for seniorer om måneden og halv pris for juniorer og lærlinge.
Lige fra sin start var SIF tilknyttet JBU og kæmpede sig hurtigt op gennem seniorrækkerne, så man allerede i 1946 sikrede sig oprykning til mellemrækken. En fantastisk præstation de relativt små forhold og det knappe menneskemateriale i så lille et samfund taget i betragtning. I 1953 blev Juniorholdet i København Danmarksmestre under DDFS & I.
SIF`s stærke førstehold i 1944:
Knælende fra venstre: Gudmund Overby, ”Kaffe Poul” Lauridsen, Kristian ”Kesse” Maul, Frede Voetmann, og siddende målmand Vagn Karlsen
St. fra venstre: Osvald Nørgård, Kristian ”Simmelkjær” Nygård, Tage Karlsen, Leo Bundgård, Anker Maul og Erling Tolstrup.
Under Besættelsen - den 12/8 1944 – overværede 1100 mennesker, indvielsen af Sunds Stadion.
Omkring klubben
SIF oplevede sin til dato største krise og fare for at blive delt i to i 1974, da MK'74 - en motionsklub blev dannet. Denne "klub i klubben" blev så populær bland mange spillere, at det ofte kneb med at kunne stille hold i selve moderklubben. Kampvalg, krisemøder, ekstraordinær generalforsamling prægede midten af 70'erne, men det endte dog godt, da SIF i 1995 ændrede sin struktur således, at MK'74 blev integreret i motionsafdelingen.
Den første kvindelige spiller "listede" sig i 1973 med til træningen på Bjarne Skodborgs drengehold. Problemet var, at formanden Gudmund Overby dengang skrev alle holdsedlerne i ungdomsrækkerne. Var sønnernes familie fra det bedre borgerskab hjalp det vældigt, når der skulle sættes hold. Dog syntes formanden ikke, at man kunne komme udenom den rødhårede knægt med den korte frisure. Han spillede faktisk så godt, at han skulle på hold. Hvad navnet var ? Gitte Holm. Drengen var en pige - og dermed åbnede klubbens øjne for, at pigerne stod i kulissen og gerne ville spille fodbold. Birthe Jacobsen bliver i 1979 den første kvinde i klubbens bestyrelse.
Leif Christensen - og hans familie er trænere, ildsjæle og drifkraft gennem snart 25 år i specielt pigeafdelingen.
SIF ved årtusindeskiftet
SIF indtrådte fra starten i 1998 i fodboldsamarbejdet Midt- og Vestjylland. Klubben overtog også Midsommerfesten og i 2003 fejrede byfesten 25 års jubilæum.
Sunds by havde store pasningsproblemer i 1998. Derfor indgik SIF et frugtbart samarbejde med helhedsskolen på Skalmejeskolen omkring børnepasning, så skolens børn i fremtiden kunne bruge klubhusets faciliteter i dagtimerne. Dette utraditionelle tiltage og samarbejde gav masser af goodwill i byen.
I 2004 kan SIF opgøre medlemstallet til 60 seniorer, 15 piger, 100 motionister / Old boys og 350 ungdomsspillere. Økonomisk rundes 2001 en omsætning på 1 million kroner.
Ressourcerne i SIF prioriteres i sær til årlige oplevelsesture eller stævner i udlandet og til styrkelse af den interne struktur. Bestyrelsen i SIF er god til at fordele ansvar og ledelse nedad i systemet til selvstændinge afdelingsledere og udvalg.
Superligaklubben FC Midtjylland lægger talentskolearrangementer i SIF på grund af de velordnede forhold. JBU godkendte i 2004 SIF som en ud af 4 klubber til at modtage konsulentbistand fra unionen. Ude omkring i unionen anerkendes SIF for at være klubben, der holder fast i foreningstanken og har klare holdninger til spillernes opførsel og væremåde.
Spillerprofiler
Klubbens store spiller var Anders Kristian ”Kesse” Maul, der i 1947, som eneste ikke-divisionsspiller blev udtaget til JBU`s hold - endda som anfører - til en opvisningskamp på Vejle stadion mod mægtige AB med bl.a. landsholdsspilleren Knud Lundberg. Debuterede på førsteholdet som 13-årig og spillede sin sidste førsteholdskamp i en alder af 40 år. Afslog i 1946 et tilbud om lejlighed og arbejde fra divisionsklubben Ikast FS. Ville suverænt i dag indehave klubrekorden i førsteholdskampe. Dengang registrerede klubben det ikke, men et forsigtigt gæt er 450 førsteholdskampe for SIF og ca. 100 førsteholdskampe for Stege Boldklub på Møn.. Var i mange år kasserer i klubben og instruktør for vinterens dilettantforestillinger (amatørteater) i forsamlingshuset. Træner for juniorholdet der vandt Danmarksmesterskabet i 1953. Trænede også førsteholdet i en årrække. Fik senere en flot dommerkarriere.
Kurt Møller - som ungdomsspiller i 1969 til Ikast FS og spillede 301 førsteholdskampe.
Benny Østergård – blev divisionsspiller i Herning Fremad, hvor han blev topscorer i 3. division.
Alex Maul – 82 divisionskampe for Ikast FS. I 1978 udtaget til ungdomslandsholdstruppen, men døde tragisk få uger senere i et færdselsuheld kun 21 år gammel.
Anders Øster Nielsen – 35 divisionskampe i Ikast FS.
Ulrik Lindkvist – på superligaholdet FC Midtjylland anno 2003.
Legendariske formænd og æresmedlemmer
Slagtemester Gudmund Overby. I 1973 fejrede han 25 års jubilæum som formand i SIF – i træk vel at mærke – og blev fortjent hædret med DBU`s guldnål. Udover formandskabet virkede han på utallige poster i klubben. Sekretær, senior- og ungdomstræner, holdleder, spilleudvalgsformand, opkridtning af baner, klargøring af kampmateriel - betegner dette klubmenneske, ildsjæl og unikke personlighed. Hertil en flot dommerkarriere. Mangeårig bestyrelsesmedlem af Sunds Hallen. Tildelt Hammerum Herreds lederpokal og udnævnt til klubbens første æresmedlem i 1966. Orden og præcision var karaktertræk, men legendarisk blev hans evindelige motto: ”Der skal være format over tingene!” samt hans berømte indledningsreplik: ”Lige til orientering”.
Ib Grønborg var en meget dynamisk, kreativ og visionær person, der som bestyrelsesmedlem og formand i 70èrne ”klædte” SIF på til de nye moderne tider . Markante nye tiltag var lanceringen af et klubblad, ugens kampbold, sponsorlogo på spillertøjet og profilering af klubben i især Herning Folkeblad. Tribunen på langsiden ud mod Stadionvej er ligeledes hans værk I 1974 etablerede han motionsklubben MK `74. Etableringen af sandbanen med lys var et initiativ der skabte beundring og misundelse i hele regionen.
Døde 1985 under en skiferie i Østrig.
Fabrikant Anders Vang Nielsen indtrådte allerede i 1942 i klubbens bestyrelse. Han har altid været klubben en solid og trofast støtte. I nyere tid er Vang-fonden fra 1995 markant. Vangs "håndsrækninger" var ofte diskrete og den beskedne velgører blev fortjent klubbens kun andet æresmedlem i 1991.
Anton Vorup blev æresmedlem i 2001. Mangeårig holdleder og kantinebestyrer sammen med konen Herdis.
"Lille John" Jensen blev æresmedlem i 2003 for sit mangeårige arbejde "ude på banerne". I 2001 hædret med DBU's sølvnål for 25 års tro ledergerning.
Søren Døssing udnævnes til æresmedlem i 2003 som anerkendelse for engageret bestyrelsesarbejde og sponsorpleje i SIF gennem 20 år.
Sportslige højdepunkter
- 1942: Første officielle turneringskamp den 4. marts 1942 var hjemmekampen i B-rækken mod Skelhøje. SIF vandt 18-0. Oprykning til A-rækken.
- 1946: Oprykning til mellemrækken
- 1968: Oprykning til Serie 2
- 1970: Klubben er Herning Kommunes næststørste klub efter Herning Fremad med førstehold i Serie 2 og andetholdet i Serie 3. Samtidig spiller klubbens 3. og 4. hold i Serie 5.
- 1971: Landsmestre indendørs for anden gang.
- 1973: Opførelse af klubhus på Telgårdsvej. Samme år oprykning til Serie 1. Taber unionsfinalen for nyoprykkede Serie 1 hold til Frederikshavns divisionsreserver på Støvring Stadion den 6. december med 1-0.
- 1974: Førsteholdet når for første gang til 1. runde under DBU pokalturneringen.
- 1975: Nr. 2 i Serie 1. Klubbens bedste resultat til dato.
- 1988: Oprykning til Serie 1.
SIF var i 1974 i fare for at blive delt i to, da MK '74 - en motionsklub - blev dannet. Denne "klub i klubben" blev så populær blandt spillere, at det ofte kneb med at kunne stille hold i selve moderklubben. Det er ledelsesmæssigt den største krise klubben har været i. Kampvalg, krisemøder, ekstraordinære generalforsamlinger prægede midten af 70'erne.
I 1991 fejrede klubben 50 års jubilæum med en stor fest på Søgården og 1995 ændrede SIF sin struktur således, at MK '74 blev integreret i motionsafdelingen.
SIF er vel den eneste klub i Danmark, som på samme tid - i 2001 - kunne hædre 3 ledere for 25 års fantastisk lederarbejde på samme tid - og overrække DBU's sølvnål som unionens og klubbens anerkendelse. "Lille John" Jensen, Anders Knudsen og Erik "Ekze" Dalbjerg. Flere andre ledere har passeret over 20 års frivilligt klubarbejde.
Hvis du ønsker at læse den komplette historie om Sunds If, kan du købe "Kærlighed til den røde trøje", skrevet af Jønne Maul, ved henvendelse til Centerleder Per V. Nielsen.